Dünyaca ünlü tasarımcıların dekorasyon sırları

Dünyaca ünlü tasarımcıların dekorasyon sırları

19/09/2020

Tasarım ve dekorasyon ilk bakışta kolay gibi görünen, zorluğu ancak işin içine girince anlaşılan alanlar. Estetik bakış, öngörü, dünyanın ve insanların nabzını doğru tutma, hayal gücü, yetenek, bilgi ve deneyim birleşiyor ve ortaya hepimizin hayatını değiştiren, yenileyen ve güzelleştiren mekanlar ve tasarımlar çıkıyor. Bu nedenle iyi tasarımcıları aslında 'yaşadığı çağı, insanı ve hatta geleceği iyi okuyabilen estet tutkunu müneccimler' olarak da tanımlayabiliriz. Kulağa çok iddialı gelebilir ama diş fırçasından elektronik alete, sandalyeden iç mekana, portfolyosu epey zengin olan ünlü tasarımcı Philippe Starck, “Kapıları insanların zihinlerine açmayı seviyorum” derken tam da bunu kastediyordu. Hazır konu Starck'tan açılmışken onun dekorasyon sırlarıyla başlayalım yazıya...

 

'Bay tasarım': Philippe Starck

Starck'ın alametifarikası minimal, kullanışlı ve ışığı iyi taşıyan tasarımlar yapıyor oluşu. Işığı başlı başına bir tasarım ögesi olarak kullanan Starck, imza attığı işlerde yapay ve organik maddeleri oldukça dengeli bir biçimde harmanlıyor. Gerek ürün gerekse iç mekan tasarımlarında cam, taş, plastik, alüminyum ve krom gibi maddeleri akla hayale gelmeyecek şekilde bir arada kullanıyor. Son yıllarda yıldızı tekrar parlayan kadife ise en sevdiği kumaş türü diyebiliriz.

'Plastik prens': Karim Rashid

Dünya onu renkli kişiliği ve tasarımlarıyla tanıyor. Mısır kökenli tasarımcı Karim Rashid iç mekandan modaya, aydınlatmadan müziğe, tasarıma dair her alanda boy gösteriyor. Dünya onun kendisi gibi renkli, hafif, masal dünyasından fırlamış gibi görünen ürünlerini konuşuyor. Yenilikçi çizgisi, sınır tanımaması, düzden çok kıvrımlı hatları sevmesi ve çağımıza oldukça denk düşen plastik tasarımları onu diğerlerinden ayırıyor. Dekorasyonda ise yumuşak, şekersi renk ve dokuları neon ışıklarla birleştirerek hipnotize edici bir etki yaratıyor. Tasarımı, 'yaşamımızı kolaylaştıran; estetik, deneyimsel ve duygusal olarak daha iyi hale getiren bir araç' olarak gören Rashid, dekorasyonda da bu doğrultuda ilerliyor. Rashid'in, Dali'nin tablolarını andıran sürreal, 3D iç mekan dekorasyonları 'uzay çağı'na gönderme yapıyor. Cesur ve özgür ruhlar, onun fütürist tarzından ilham alıyor.

Eklektik ve feminen: Patricia Urquiola

Son olarak bir kadın tasarımcı ve iç mimarın, Milano'daki stüdyosunda son yılların en çarpıcı tasarımlarına hayat veren Patricia Urquiola'nın stilinden bahsetmek istiyorum. Oldukça ferah ve sade bir stile sahip olduğu ilk bakışta fark edilen Urquiola, dekorasyonda tabiri caizse 'karıştırmayı' seviyor. Feminen esintinin hafif de olsa hissedildiği iç mekan tasarımlarında minimal stille country, kolonyal tarzla etnik stili bir arada görmek mümkün. Kültürlerarası etkileşime vurgu yapan bu eklektik tarz, doğadan da ilham almayı unutmuyor. Çizgisini belirli bir akımla kısıtlamayan ünlü tasarımcı, 'Tarz ne olursa olsun fonksiyonellik önemli. Kullanıcı, obje ve yaşam alanını birbirinden bağımsız düşünemeyiz' diyerek stilinin temelinde 'rahatlık' ve 'kullanışlılık' olduğunu ortaya koyuyor. 21. yüzyılda yani bireysellik, konfor ve hız çağında biz de giyimden mobilyaya her şeyde bu iki özelliğe dikkat etmiyor muyuz?